Saturday, April 8, 2017

Parchment from Salmon - Lachs Pergament

By now, everyone show know that I have a certain infatuation for working with fish leather. Part of the reason may be that it is so different and uncommon. A bigger reason may well be the connection to Ernst Collin and my project around his writings... I first wrote about the uses of fish in binding back in early 2014 - Something Fishy - Fish Leather for Binding - with subsequent posts showing my uses of the skins. Recently while looking through all my issues of Der Buchbinderlehrling (1927-43) I found a short article about "Fips" and the eel skin" in the volume for 1937. I've worked with eel leather (Very thin, but strong. Great for millimeter bindings), but this was the first article that described making parchment from a fish skin. The earlier articles were scant on the tanning/drying details. In his third year as an apprentice, "Fips" wanted to do something special for the binding on the Buchbinderlehrling he was going to enter into the annual bookbinding competition. So, he went next door to the fish monger and asked for a really big and fat eel, but without the meat, guts, bones... After some discussion, he got what he needed, scrubbed it clean in the courtyard of the shop (to the disgust of all), and tacked it to a board to "let the sun do the rest." It was that simple.

Inzwischen sollten alle wissen, daß ich so eine verspinnerte Vorliebe für die Verwendung von Fischleder... an Einbänden habe. Ein Grund mag sein, daß es so anders ist und von fast niemanden mehr verwendet wird. Der größere Grund mag die Verbindung zu Ernst Collin sein der bekanntlich einige Aufsätze über Fischleder in der Buchbinderei geschrieben hat. Ich habe über diese zuerst 2014 in dem Aufsatz Something Fishy - Fish Leather for Binding geschrieben mit weiteren Aufsätzen wo ich meine Anwendungen beschrieben habe. Neulich fand ich beim Durchblättern meiner Buchbinderlehrling Jahrgängen (1927-43) einen kurzen Aufsatz über "Fips" und die Aalhaut. Ich habe schon einig Male Aalhaut verwendet (sehr dünn, aber stark), ideal für Edelpappbände, aber dieser war der erste Aufsatz in dem beschrieben wurde wie aus Fischhaut Pergament gemacht wurde. In den meisten Aufsätzen die ich bis jetzt gesehen habe ging es eher ums Gerben, aber in allen Fällen mit wenigen Details. Als Lehrling im dritten Jahr wollte "Fips" sich etwas besonderes für seinen Einband vom Buchbinderlehrling für den jährlichen Lehrlingswettbewerb ausdenken. Aus verschiedenen Gründen kam er zur Aalhaut. Also, ab zum benachbarten Fischhändler. Ein ganz dicker sollte es sein, aber ohne Fleisch, Gräten, und Innereien... Die hat er von dem verdutztem Fischweib sogar kostenlos bekommen. Also zurück in den Betrieb um die Haut zu reinigen (zum Eckel aller) und aufzuspannen. So einfach war das.

"Fips" setting out his eel skin to dry in the sun.
"Fips" beim Aufspannen seiner Aalhäuten.

Judging by the picture in the article (above), perhaps the eels fattened themselves after the Battle of Jutland.

Dem Bild oben nach wurde sein Aal vielleicht von der Skagerrakschlacht so fett.


Friend and colleague Monica Langwe in Sweden sent me these pictures of fish parchment she had, so I now had a sense of what I was aiming towards. Nice to see the unique textures I was used to from working with fish leather in the parchment, too.

Meine Freundin und Kollegin Monica Langwe in Schweden schickte mir diese Bilder von Ihrer Fischpergmenthaut. Jetzt hatte ich eine Ahnung wie das Ganze aussehen sollte. Schön auch zu sehen, daß die eigenartige Oberflächenstruktur wie beim Leder erhalten ist.

Fish parchment detail | Fischpergament Detailansicht
View of overall skin | Gesamt Ansicht des Pergaments
So..., the other day my wife was pulling into a parking lot with our local seafood trucked parked in it. Among the mussels, clams, and scallops was a modest Atlantic salmon fillet with skin on. She knew about my crazy projects and wanted to provoke me into action. So, after eating clams and mussels, I got to work skinning the fish.

Also, vor einigen Tagen wurde das Auto meiner Frau in einen Parkplatz mit dem Laster vom Seefruchthändler versteuert... Unter den Muscheln und Jakobsmuscheln war auch eine bescheidene Seite atlantischen Lachs mit der Haut dran. Sie wusste von meinen verspinnerten Projekten und wollte mich sticheln... Also Muscheln gegessen, und dann ran die Arbeit den Lachs zu enthäuten...

Pulling the skin off.
Beim Enthäuten.

Almost done – I rewarded my helper with scraps of sashimi
Fast fertig –Meinen Helfer habe ich mit Sashimiresten gefüttert.


The skin being cleaned after removal.
Nach der Enthäutung fing die Reinigung an.

The skin was first washed and rinsed in very mild (useless) dish detergent
and water to remove oils and the scales that remained...
Die Haut wurde zuerst in sehr milder Geschirrspülseife und wasser gewaschen
zwecks entfettung und den Rest der Schuppen los zu bekommen.

Soaking for 2 days in kaolin clay to degrease further and aid in smell removal.
Die Haut wurde als nächstes für zwei Tage in einer Kaolin/Wasser Mischung gelegen
zwecks Entfettung und Geruchentfernung.

The skin stretched out to dry in the sun under tension, just like "Fips'" skin.
The Haut unter Spannung in die Sonne zwecks trocknung gelegt,
so wie "Fips" es auch gemacht hat.
In for the night, nice and taut. Will it pass the dog test, will Loki lick it?
Rein für die Nacht. Wird es das Schnüffeltest bestehen, wird Loki es lecken?

This morning I found several greasy spots that I cleaned, and then out in the sun it went again.

Heute Morgen einige fettige Stellen gefunden die ich gereinigt habe, dann wieder raus in die Sonne.

The finished parchment | Das fertige Pergament

Recto

Verso

Detail


Book Arts arts du livre Canada (Vol 10., Nr. 2, 2019)

"Fish Tales, experiments with fish skin for bookbinding
The New Bookbinder: Journal of Designer Bookbinders (2020)

"Random" Fish Leather Related Links:

    8 comments:

    1. Nice stretching arrangement: no holes that might tear.

      ReplyDelete
    2. Regretably, there are a few small holes from the skinning process, but I can easily work around those. Still, by far the biggest fish skin I've had, with the exceprion of my shark (dog fish) leather. Looking forward to using it.

      ReplyDelete
    3. Most of the time I make gravlax with my skin-on salmon. Any idea what a couple of days of exposure to sugar, salt and dill might do to the skin?

      ReplyDelete
      Replies
      1. None. Usually doesn't last long enough as I eat it too fast.

        Delete
    4. Very cool, Peter! I keep thinking I need to go visit that shop here in Calgary again that sells salmon leather.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Sea Leather Wear? I've gotten a number of their fish leathers. Interesting varieties. Most of the ones I've used have had the suede finishes.

        Delete
      2. Linda, where in Calgary?

        Robert
        Octavia Book Bindery

        Delete
      3. SeaLeatherWear.com

        c/o Calgary Ecommerce Services
        210 86th Ave., S.E.
        Unit 86
        Calgary, Alberta T2H1N6

        403-689-4701

        Delete